17e Jaargang, nummer 5-2006

In deze editie o.a.:

Bedrijfsreportage

Het Vlaams Kunststofcentrum viert dit jaar haar eerste lustrum. Het in Kortrijk gevestigde technologisch ondersteuningsorgaan is er in die periode in geslaagd haar hoofddoelstelling te realiseren: een organisatie bouwen die in staat is kunststofverwerkers te ondersteunen op het vlak van technologie en kennis.

Serie

Ixef®-materialen zijn in hoge mate met glasvezel gevulde semi-aromatische polyamiden. Omdat dit materiaal steeds vaker toegepast wordt, kijken we in deze vierdelige serie naar tal van aspecten ten aanzien van het ontwerpen met en het verwerken van Ixef®-materialen. In dit tweede deel gaan we in op het ontwerp en de productie van spuitgietgereedschappen voor Ixef polyarylamide-verbindingen.

Management

Een door de NRK, EIM en Syntens ontwikkeld prognosemodel biedt inzicht in de prijsontwikkeling van grondstoffen. En uit een themabijeenkomst van de PVT en PlasticsEurope Nederland kwam naar voren dat de Oostelijke contreien niet alleen een bedreiging vormen.

Apparatuur

Dankzij de toepassing van de LaserCusing-techniek kon een nieuwe generatie statische mengers en filters worden ontwikkeld. Plus een artikel over het door Equitech ontwikkelde online color spectrophotometer system, waarmee het mogelijk is om direct in de extruder hotmelt kleurmetingen te doen.

Beurzen

De Xpo in het Belgische Kortrijk was weer het toneel van Plastics for the Industry. Dit jaar stond de beurs in het teken van de eerste uitreiking van de Plastics Innovation Awards. En op 27 en 28 september organiseert het Mikrocentrum gelijktijdig met de Kunststoffenbeurs in Veldhoven de eerste editie van Kunststof Composieten 2006.

Techniek

De Laserlassen biedt als verbindingstechniek veel praktische voordelen.

Milieu

Brancheorganisatie Vinyl 2010 meldt in haar Voortgangsrapport 2006 dat de recycling van PVC-afval in het kader van haar projecten in 2005 meer dan verdubbeld is.