17e Jaargang, nummer 1-2006

In deze editie o.a.:

Bedrijfsreportage

Spuitgieters en matrijsmakers hebben het over het algemeen niet gemakkelijk: veel werk verdwijnt naar lagere lonenlanden. Toch zijn er ook geluiden te horen van bedrijven die ondanks die tegenwind toch jaar op jaar weten te groeien. Eén van die bedrijven is matrijsmaker IGS High Tech. Het Tilburgse bedrijf is – dankzij een aantal strategische keuzen -- hard op weg een vaste plaats binnen de Europese top van matrijsmakers te veroveren.

Serie

In het eerste deel van deze serie over productbeleving bespraken we hoe zintuiglijke waarnemingen van producten samen met cognitie en emotie onze beleving van een product bepalen. In dit tweede deel wordt dieper ingegaan op hoe productbeleving ontworpen kan worden. Dat gaat verder dan alleen aandacht voor zintuigen: materiaalkeuze speelt een belangrijke rol, waarbij het product ook nog eens functioneel moet blijven.

Beurzen

Er liggen weer tal van beurzen in het verschiet. Nieuw is de beurs easyFairs® Plastics Innovations Benelux, die op 29 en 30 maart 2006 in de Antwerp expo wordt gehouden. Verder voorbeschouwingen op de KMO-beurs in Bad Salzuflen en op de ESEF/Technishow beurs.

Techniek

Een artikel over een succesvolle innovatie bij AVK Plastics, waardoor het bedrijf in staat is grote delen onder lage inspuitdruk te spuitgieten. Verder een artikel over een revolutionaire nieuwe giettechniek voor de productie van componenten: het Cliffhanger-proces.

Milieu

De Europese richtlijnen RoHS en WEEE hebben grote gevolgen voor de industrie. Wat moeten toeleveranciers, producenten of retailers doen om aan deze regelgeving te kunnen voldoen?