16e Jaargang, nummer 9-2005

In deze editie o.a.:

Bedrijfsreportage

Het in Haarlem gevestigde NPSP Composieten is niet zomaar een van de vele jonge bedrijfjes die met technieken voor vezelversterkte kunststoffen aan het werk zijn gegaan. Met voldoende onderscheidend vermogen – het bedrijf verwerkt namelijk vooral ook natuurvezels zoals vlas en hennep – en tal van nominaties voor innovatieprijzen is NPSP een opvallende speler in de composietenmarkt.

Serie

Voor het dineren in een restaurant, voor het interieur van een luxe auto en voor heel veel andere (kunststof)producten geldt: functionaliteit alleen is niet genoeg, er moet sprake zijn van beleving. Alle zintuigen moeten geprikkeld worden. In deze driedelige serie gaan we in op de rol die kunststoffen kunnen vervullen bij de beleving van een product: het voelen, horen, ruiken en zien van kunststoffen.

Beurzen

De organisatoren van de Fakuma in het Duitse Friedrichshafen kunnen terugblikken op een succesvol verlopen evenement. Deze zeventiende editie van de internationale vakbeurs voor de kunststofindustrie trok iets meer dan 40.000 bezoekers; bijna tien procent meer dan bij de voorgaande editie van twee jaar geleden.

Techniek

Als wereldwijd leidende fabrikant van systeemoplossingen voor de productie van auto-interieurcomponenten is de FRIMO-groep gespecialiseerd in hoogwaardige oppervlakken. In dit artikel kijken we naar de diverse vormhuidtechnologieën die het aangezicht en de beleving van het moderne auto-interieur in toenemende mate bepalen.

Management

Het Economisch Bureau ING heeft – in samenwerking met de Vereniging van Kunststofleveranciers VvKL en de ProducentenVereniging Thermoplasten (PVT) -- een uitvoerige studie verricht naar de trends, ontwikkelingen en knelpunten binnen de Nederlandse kunststofindustrie. Verder een onderzoek waaruit blijkt dat doppen en deksels uit kunststof steeds meer marktaandeel veroveren en een rapport over de Belgische kunststofindustrie.

Jaaroverzicht

Een overzicht van de in 2005 verschenen artikelen van Kunststof Magazine.