16e Jaargang, nummer 8-2005

In deze editie o.a.:

Bedrijfsreportage

Met een kleine zestig spuitgietmachines is Timmerije één van de grootste spuitgieters in Nederland. Het bedrijf uit het Gelderse Neede is al ruim vijftig jaar succesvol op het gebied van kunststofverwerking. Timmerije richt zich sterk op innovatie en continu verbeteren en ziet zich vooral als een ontwikkelpartner, die overal in de keten toegevoegde waarde kan laten ontstaan.

Serie

In het vorige deel van de serie over Rapid Prototyping en Rapid Manufacturing schetsten we de contouren van een heel nieuwe vorm van ontwikkelen en produceren. De impact is zo groot, dat het niet volstaat om slechts de techniek te ontwikkelen. De hele keten wordt anders en ook het ontwerp-proces gaat op de schop. Over dit soort implicaties gaat dit derde en laatste deel van de serie.

Beurzen

Een voorbeschouwing op de Euromold, de wereldwijde beurs voor matrijzenbouw, tooling, design en applicatie-ontwikkeling. Deze succesvolle beurs in Frankfurt opent binnenkort voor de twaalfde keer haar deuren. Verder een nabeschouwing van de zevende editie van de Kunststoffenbeurs in Veldhoven en voorbeschouwingen van de Precisiebeurs in Veldhoven en de Russische Interplastica-beurs.

Techniek

De door Quinn Plastics geproduceerde Spectar® platen zijn maar liefst vijftien keer sterker dan standaard acrylaatplaten en tot tien keer sterker dan verstevigde acrylaatplaten. Een overzicht van de verwerkingstechnieken en de toepassingsmogelijkheden van geëxtrudeerd PETG co-polyester.

Software

In 2001 begon Materialise -- in nauwe samenwerking met de hoorapparatenindustrie -- met de ontwikkeling van een in hoge mate geautomatiseerde ‘Rapid Shell Modeling’ (RSM) applicatie. Doel was de ontwikkeling van een geautomatiseerde productiemethode voor hoorapparaten. Materialise maakt deze RSM-software voor het geautomatiseerde ontwerp van gepersonaliseerde hoorapparaten nu ook commercieel beschikbaar.

Milieu

Volgens een positiedocument van de vereniging van de internationale industrie voor bioplastics en biologisch afbreekbare kunststoffen IBAW vormen biologisch afbreekbare boodschappentassen uit polyethyleen (PE) een bedreiging voor het milieu.