16e Jaargang, nummer 7-2005

In deze editie o.a.:

Bedrijfsreportage

HSV uit Ede is al meer dan dertig jaar actief met de productie van matrijsgevormde verpakkingen, isolatiedelen en technische vormdelen uit geëxpandeerde kunststoffen, met name uit EPS en EPP. In een aparte businessunit ontwerpt, ontwikkelt en produceert het Gelderse bedrijf met het lagedruk-spuitgietprocédé matrijsgevormde producten uit thermoplastische materialen.

Serie

Deel II van de serie over de evolutie van Rapid Prototyping naar Rapid Manufacturing. In dit deel kijken we naar het grijze gebied tussen Rapid Prototyping en Rapid Manufacturing en naar het maken van persoonlijke producten. Wat is er voor nodig om Rapid Manufacturing op grote schaal mogelijk te maken?

Beurzen

De bekende vakbeurs Fakuma is dit jaar groter dan ooit. Maar liefst 11 hallen op het beursterrein in het Duitse Friedrichshafen zijn volgeboekt met bijna 1500 standhouders uit 34 landen. Verder de 21e editie van de internationale kunststof- en rubberbeurs Interplas in Birmingham, die dit jaar in het teken staat van kwaliteit.

Management

Een convenant tussen de Vlaamse regering en de sector Scheikunde levert een ‘win-win’ voor het Belgische onderwijs op gebied van kunststoffentechnologie op. En onderzoek van Euromap wijst uit dat Europese kunststof- en rubbermachineproducenten voor 2006 gematigd optimistisch zijn.

Apparatuur

Het Australische bedrijf Zestron Research heeft een radicaal andere techniek voor de fabricage van tubes ontwikkeld, waarbij niet de extrusietechnologie maar het spuitgieten als basis wordt gebruikt.

Techniesch nieuws

Het Limburgse Eurocarbon is producent van vlechtsels en bandweefsels voor de vezelversterkende en isolerende industrie. In het verlengde daarvan beschikt Eurocarbon over een werkelijk unieke techniek, die overbraiding wordt genoemd.