16e Jaargang, nummer 6-2005

In deze editie o.a.:

Special

Voorbeschouwing van de beurs ‘Kunststoffen 2005’ die op 28 en 29 september aanstaande in Veldhoven gehouden wordt. Met als thema ‘Kansen met Kunststoffen’ richt de beurs zich ook dit jaar weer op directeuren, inkopers, ontwerpers, constructeurs, werkvoorbereiders en managers van kunststofverwerkende bedrijven, gereedschapmakers en ontwerpbureaus. In deze special alvast een voorproefje van wat standhouders op de grootste vakbeurs voor de kunststofbranche in de Benelux de bezoekers kunnen bieden.

Serie

Rapid Prototyping, Rapid Manufacturing, personalised manufacturing, SLA, SLS, FDM… Het houdt allemaal verband met elkaar en naar de rotsvaste overtuiging van diegenen die zich ermee bezighouden zijn we ermee onderweg naar een geheel nieuwe manier van produceren. In dit eerste deel van deze driedelige serie kijken we naar de bestaande Rapid Prototyping technieken en maken we kennis met Rapid Manufacturing.

Bedrijfsreportage

Wie bij het ontwerpen van kunststofproducten in een zo vroeg mogelijk stadium inzicht wil krijgen in de functionaliteit van het ontwerp, kan niet om computersimulaties heen. Daarmee zijn we op het werkterrein gekomen van het Delftse ingenieursbureau Femto Engineering. Een blik in de keuken van de virtuele productontwikkeling.

Beurzen

Nog meer beursnieuws, ditmaal uit België. Een vooruitblik op de zesde editie van Europese vakbeurs voor oppervlaktetechnieken: Eurofinish 2005. Deze vakbeurs zal op 19, 20 en 21 oktober a.s. in hal 8 van het beursgebouw Flanders Expo in Gent (België) worden gehouden. De tweejaarlijkse beurs is echt een begrip geworden voor elke professional op het gebied van oppervlaktebehandeling.

Bij het vervangen van haar conventionele drogers door een nieuw

Bij het vervangen van haar conventionele drogers door een nieuw type machine gebaseerd op het principe van vacuümdrogen, is de Belgische vestiging van Yamauchi erin geslaagd haar spuitgietproductie in Hasselt te stroomlijnen. Met als resultaat wezenlijke kostenbesparingen en een verhoogde productkwaliteit.

Technisch nieuws

In het mei-nummer van Kunststof Magazine kwam het onderwerp al ter sprake: passieve thermografie. Dit artikel gaat over een andere variant, met een ander gebruiksdoel: Actieve thermografie. Een betrouwbare techniek die wordt ingezet voor non-destructief onderzoek bij tal van materialen.