16e Jaargang, nummer 1-2005

In deze editie o.a.:

Bedrijfsreportage

Op het voormalig vliegveld Ypenburg bij Den Haag is spuitgieter Promolding B.V. gehuisvest. Niet zomaar een spuitgieter overigens, maar een bedrijf dat door een heel sterke drang naar innovatie over niet-alledaagse competenties beschikt.

Serie

Deel 4 van de serie over gasondersteund spuitgieten. In dit laatste deel gaat auteur Willy van Hoye, lid van het team van experts van het Vlaams Kunststofcentrum, in op gasondersteund spuitgieten bij vlakke onderdelen uit ABS, PA en PP.

Management

Interview met Jo van de Put, adviseur bij Syntens: 'Het denken in productieprocessen is voor een belangrijk deel verdwenen'.

Software

Nedtech gaat de simulatiepakketten MSC.Patran en MSC.Nastran nog breder inzetten bij de ontwikkeling van vliegtuigcomponenten voor onder andere Airbus Industries.Op de K2004 in Düsseldorf heeft spuitgietequipment-leverancier Husky een nieuwe oplossing voor het monitoren van de volledige spuitgietfabriek ten doop gehouden: SmartLink.

Onderzoek

Een flexibele scanner op creditcardformaat. * Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd koolstof-nanotubes te binden aan de moleculaire structuur van een polymeer.

Recycling/Milieu

Het EU Interreg-project oppervlaktebehandeling EVIO gaat van start!