15e Jaargang, nummer 8-2004

In deze editie o.a.:

Bedrijfsreportage

Machinebouwer MEAF uit het Zeeuwse Yerseke fabriceert hoogwaardige sheet-extruders en thermovorm-machines. Het familiebedrijf exporteert haar producten naar alle uithoeken van de wereld. Kunststof Magazine sprak met Nelleke Houtekamer-Hovestadt, de commercieel directeur van dit opmerkelijke bedrijf.

Serie

Deel 2 van de serie over gasondersteund spuitgieten. Dit artikel van auteur Willy van Hoye, lid van het team van experts van het Vlaams Kunststofcentrum, gaat in op gasondersteund spuitgieten bij holle lichamen: de short shot techniek.

Algemeen

In de periode 2002/2003 zag de Europese kunststoffenindustrie het gebruik van kunststoffen met 5,6 procent stijgen, ondanks de wereldwijde economische malaise, de situatie in het Midden-Oosten en de daarmee gepaard gaande instabiliteit van de prijzen van ruwe olie en grondstoffen voor de petrochemische industrie. Dit blijkt uit de resultaten van een studie die is uitgevoerd in opdracht van PlasticsEurope, het vroegere APME.

Software

Nieuws op het gebied van software voor de kunststofbranche: Siemens presenteert Safety Matrix software voor proces control systeem Simatic PCS 7. Delcam, wereldleider op het gebied van CAD/CAM-systemen, biedt gratis software voor het bekijken van CAD-modellen aan.

Recycling/Milieu

Het Belgische Track International NV beschikt over de eerste recyclinglijn voor de verwerking van tapijtsnippers. Plus een artikel over twee fabrikanten van verpakkingen: Hordijk Verpakkingsindustrie in Zaandam en dekselfabrikant Kornelis caps & closures in Steenwijk. Concurrentie en een eigen motivatie vormen bij deze bedrijven de drijfveer tot een efficiëntere procesvoering en tot energiezuinige innovaties.

Onderzoek

Een geavanceerd fotopolymeer en stereolithografische technologie (SL-technologie) hebben een beslissende rol gespeeld in de succesvolle scheiding van de tweejarige Egyptische tweeling Ahmed en Mohamed Ibrahim, welke met de hoofden aan elkaar waren gegroeid.