15e Jaargang, nummer 7-2004

In deze editie o.a.:

Bedrijfsreportage

Hoe een groot bedrijf klein weet te blijven: Lolaar spuitgiettechniek plukt de vruchten van een solide bedrijfsvoering. De Helmondse onderneming behoort tot de tien grootste particuliere bedrijven van Nederland.

Software

Nieuws op het gebied van software voor de kunststofbranche: FreeForm laat ontwerpers beeldhouwen met gevoel. Een ontwerpproduct voor bedrijven die nu nog modellen maken uit was, klei, polystyreenschuim, hout of andere al dan niet organische stoffen. Het pakket geeft de gebruiker letterlijk gevoel met het onderwerp.

Special

Special gewijd aan 's werelds grootste kunststoffenbeurs: de K2004 te Düsseldorf.Van 20 tot en met 27 oktober aanstaande zullen bijna 2.900 exposanten uit 53 landen en naar verwachting 200.000 beursbezoekers de stad aan de Rijn gedurende acht dagen omvormen tot 's werelds grootste 'kunststofmetropool'.

Techniek

De zin en het nut van pulserend koelen. De techniek van het pulserend koelen beoogt een maximale energiebesparing, terwijl toch de matrijzen op de juiste temperatuur worden gehouden. Betere kwaliteit van de producten, een kortere cyclustijd en minder onderhoud zijn de andere voordelen.

Serie

Deel 1 van een nieuwe serie over gasondersteund spuitgieten. Willy van Hoye, lid van het team van experts van het Vlaams Kunststofcentrum, schreef deze serie om de stand van de ontwikkelingen rond gasondersteund spuitgieten duidelijk te maken.

Onderzoek

Eerste bruikbare kunststof magneten ontwikkeld. Wetenschappers van de Universiteit van Durham hebben voor het eerst een kunststof magneet ontwikkeld die werkt bij kamertemperatuur.