15e Jaargang, nummer 6-2004

In deze editie o.a.:

Nieuwe PO/SM fabriek op de Maasvlakte

Na twee-en-een-half jaar bouwen konden de Lyondell Chemical Company en haar joint venture partner Bayer MaterialScience AG onlangs hun nieuwe fabriek voor propyleenoxide/styreenmonomeer (PO/SM) in gebruik nemen. Dit gebeurde op de Maasvlakte nabij Rotterdam. De 50/50 joint venture wordt feitelijk door Lyondell geëxploiteerd en is wereldwijd gezien één van de grootste in haar soort. Het gehele complex biedt werkgelegenheid aan ongeveer 250 medewerkers.

Productie bierkratten kan met minder materiaal

In de fabriekshal van Schoeller Wavin Systems in Hardenberg staan kratten in allerlei soorten en maten hoog opgestapeld. Machines spugen steeds nieuwe uit; voor veel verschillende bier- en frisdrankmerken. Maar niet alleen bierkratten, ook kratten om brood te vervoeren en inklapbare kratten worden hier geproduceerd. Schoeller Wavin Systems maakt kunststofverpakkingen die 'oplossingen bieden voor transport, opslag en presentatie van goederen.'

'Kunststoffen 2004' in het teken van topprestaties

Met als thema 'Topprestaties met Kunststoffen' opent de grootste vakbeurs van de Benelux op 29 en 30 september opnieuw haar deuren. Ruim 170 specialistische bedrijven uit Nederland, België en Duitsland geven in de Koningshof te Veldhoven acte-de-presence en tonen hun meest aansprekende topprestaties.

Verpakkingswedstrijd 'De Gouden Noot'

Dinsdagavond 5 oktober zal bekend worden welke onderneming winnaar wordt van de tweeëntwintigste editie van de Nederlandse verpakkingswedstrijd De Gouden Noot. De twaalf genomineerden, waarvan maar liefst negen uit de kunststofindustrie, strijden om de felbegeerde bronzen, zilveren en (massief) gouden walnoot.

Beursnieuws

Met als thema 'Vision - Innovation - Business' gaat op 20 oktober aanstaande de zestiende editie van 's werelds grootste vakbeurs voor kunststof en rubber van start: de K2004 in Düsseldorf. Gedurende een volle week zullen bijna 2800 exposanten uit 55 landen de beursvloer bevolken. Het driejaarlijks evenement was bij het verstrijken van de aanmeldingstermijn op 31 mei 2003 ruimschoots volgeboekt. Hiermee blijft de Düsseldorfer 'K' op afstand 's werelds grootste vakbeurs voor de kunststof en rubberindustrie.

Trends in grondstoffen

Iedereen die betrokken is bij de aankoop van kunststof grondstoffen zal rekening moeten houden met hogere prijzen. De laatste weken is aardolie niet alleen op een hoge US$-termijnmarktprijs gekomen, er is ook sprake van angst en speculatie. Daardoor is grote prijsdruk ontstaan. Enerzijds stijgt het energieverbruik in de wereld. Anderzijds naderen de productiecapaciteiten van zowel oliebronnen als raffinaderijen en krakers de grens van het mogelijke.

Recycling/Milieu

BIA en RIA veroorzaken probleem voor productiebedrijven. De NRK maakt ernstige bezwaren tegen de administratieve belasting. De VMK is actief met terugwinning van kunststofverpakkingen. Nu ook recycling voor kleine PET-flesjes.

Software

RasterTech Benelux introduceert de 6.5 versie van het softwareprogramma WiseImage voor AutoCAD 2005 en AutoCAD LT 2005. Nissan heeft in Sunderland (GB) met Delcam software één van de meest productieve autofabrieken in Europa. De 5.0 versie van MCBase voor Campus is nu verkrijgbaar.