15e Jaargang, nummer 5-2004

In deze editie o.a.:

Trends in Grondstoffen

Kunststoffen hebben een zeer bijzondere eigenschap die niemand ooit voor mogelijk heeft gehouden: de kostprijs per kilogram is in 2004 lager dan 25 jaar geleden. En dat ondanks de inflatie, sterk wisselende aardolieprijzen, koersschommelingen en politieke spanningen. Hoe dat komt leest u onder andere in deze rubriek.

PlasmaTreat maakt dure lijmen en primers overbodig

Vaste stoffen kennen vier aggregatietoestanden. Door toevoeging van energie kunnen al die stadia worden doorlopen: van vaste stof naar vloeibaar, van vloeibaar naar gas en van gas naar plasma. De laatste aggregatietoestand is minder bekend. Toch biedt plasma interessante mogelijkheden. Wat dacht u van PE- of PP-delen verlijmen met de goedkoopste lijmsoort die er is? Of een sterke, duurzame hechting creëren zonder gebruik van primers? Dat kan dankzij atmosferische plasmabehandeling.

Bedrukken zonder inkt heeft zo zijn voordelen

Voor het decoreren van kunststof producten kan onder andere gebruik worden gemaakt van hotstamping. Deze techniek onderscheidt zich van veel andere decoratiemethoden doordat het een droog bedrukkingsproces is. René Goossens, directeur van Leonhard Kurz Benelux BV, voorziet deze techniek van de nodige toelichting.

De voor- en nadelen van een hybride injectiematrijs

In het kader van Vlaamse en Europese projecten besteedt Hogeschool Gent veel aandacht aan de cyclustijdoptimalisatie van spuitgietmatrijzen, met name hybride matrijzen. Deze matrijzen worden vervaardigd door conventionele matrijstechnieken en technieken zoals metaalgesinterde inzetstukken te combineren. Dit artikel geeft een beeld van de voor- en nadelen van hybride matrijzen.

Performance en Cooling Circuit Advisers

Sinds de introductie in 1997 heeft de Moldflow Plastics Advisers®-serie veel impact gehad op de wereld van ontwerpers van matrijzen en kunststof producten. De komst van MPA maakte het mogelijk in een vroeg stadium uitspraak te doen over de maakbaarheid van het spuitgietproduct. Maar het succes en de acceptatie van MPA schiep een vraag naar méér. Daarom heeft Moldflow twee optionele modules ontwikkeld die beschikbaar zijn vanaf MPA 7: de Performance Adviser en de Cooling Circuit Adviser.

Bij Attema draait alles om de opdrachtgever

Attema levert inbouwdozen voor de installatie van stopcontacten. Daarmee heeft het Gorinchemse bedrijf naam gemaakt. Die naamsbekendheid is mooi, maar het kan een bedrijf ook voor de voeten lopen. Bijvoorbeeld wanneer de boodschap moet worden gecommuniceerd dat Attema ook andere markten bedient en daarvoor allerlei moderne verwerkingstechnieken in huis heeft, zoals 2K-spuitgieten en co-extrusie. Laten we Attema eens van die kant bekijken.

VRT onderscheidt zich in de markt met Rapid Blow Molding

Rapid Blow Molding is een nieuwe manier van blaasvormen. Met deze techniek kunnen kunststof blaasvormdelen, gemaakt uit het oorspronkelijke materiaal, in vijf dagen worden geleverd. Het is vooral interessant voor kleine series van 1 tot 1000 stuks. Pradeep Chotkan is directeur van Venture Rapid Technologies (VRT) in Best. Hij kwam Rapid Blow Molding voor het eerst tegen bij een bedrijf in Engeland en vertelt daarover in dit artikel.

Het nut van 't nauwkeurig instellen van spuitgietmachines

Zowel de geometrie als de mechanische eigenschappen van een kunststof product worden beïnvloed door de instellingen van de spuitgietmachine. Het gebeurt regelmatig dat een operator moet proberen de spuitgietmachine zodanig in te stellen dat de producten aan de gestelde eisen voldoen. In deze tekst wordt ingegaan op enkele belangrijke problemen die een operator ondervindt wanneer hij de gespoten stukken aan nauwkeurige geometrische toleranties wil laten voldoen.