15e Jaargang, nummer 4-2004

In deze editie o.a.:

Trends in grondstoffen

Velen zijn er al verdwenen, verkocht of in joint ventures opgegaan. Bayer is voor een groot deel zijn aandeel in styreen- en polycarbonaatpolymeren kwijt, DSM is verkocht aan Sabic, BASF, Hüls, en in een langer verleden Hoechst, ICI en AKZO. Direct of indirect zijn ze niet meer financieel betrokken bij de productie van polymeren. Wie er overblijven in Europa? Dat (en meer) leest u in deze rubriek.

Afvalstromen gebruiken voor kunststofproductie

Cargill Dow, één van de grote spelers op de markt van biopolymeren, timmert hard aan de weg om zijn product NatureWorksTM PLA tegen steeds lagere kosten aan te bieden. Het polymelkzuur dat deze Amerikaanse joint venture op inventieve wijze uit maïs produceert, wordt op termijn uit landbouwafval gemaakt. Kunststof Magazine sprak hierover met drs. Erwin Vink, Environmental Affairs Manager bij Cargill Dow.

Polymer Injection Forming

Na drie jaar intensieve ontwikkeling presenteert metaalconcern Corus een nieuwe technologie: Polymer Injection Forming (PIF). Deze doorbraak, het gelijktijdig vervormen en samenvoegen van staal met kunststof, introduceert een nieuwe generatie applicaties.

Nieuwe Stork T-machine

Stork Plastics Machinery BV heeft een nieuw machinetype aan het programma toegevoegd: de T-serie. Het nieuwe model is gebaseerd op een twee-platenconcept met uitrijdbare holmen en is met name geschikt voor het spuiten van grote, complexe delen.

Serie over High Performance Plastics: slot

Kunststoffen worden zoveel toegepast in elektrische en elektronische producten dat ze niet meer weg zijn te denken uit het dagelijks leven. Vanzelfsprekend zijn voor deze toepassingen ook de elektrische eigenschappen van die materialen van belang. In dit laatste deel van deze serie wordt ingaan op de achtergronden van High Performance Plastics (HPP's) in elektrische en elektronische toepassingen.

Dieffenbacher door de eeuwen heen

In 1873 startte Jakob Dieffenbacher met de bouw van persmachines voor de fabricage van fruitsap, wijn en keukenolie. Inmiddels is Dieffenbacher uitgegroeid tot een wereldwijd opererend concern dat haar klanten totaaloplossingen biedt voor productieprocessen waarbij de hydraulische pers centraal staat. En één van die klanten is de kunststofindustrie.

Innovatie roept om daadkracht!

Volgens premier Balkenende is kennis van doorslaggevend belang voor het herstel van de economie. 'Nederland beschikt over voldoende kennispotentieel, maar in vergelijking met andere landen wordt er niet altijd uitgehaald wat erin zit.' Dat roept om daadkracht. NRK en Syntens voegen de daad bij het woord…

Superrichtlijn voor kunststoffen op komst

De nieuwe 'Super Directive' is een initiatief van de Europese Commissie om alle huidige en toekomstige richtlijnen over migratie en over het gebruik van vinylchloride te vervangen. Dat klinkt als een vooruitgang. Toch denkt de VvKL daar anders over. In de richtlijn worden namelijk ook nieuwe eisen opgenomen die voor kunststofindustrie minder aantrekkelijk zijn.

De werking van brandstofcelsystemen

Er zijn inmiddels talrijke brandstofceltechnologieën ontwikkeld met diverse eigenschappen. Kunststoffen spelen daarin een steeds belangrijkere rol. Maar hoe werkt een brandstofcel nu eigenlijk? En wat kun je ermee? Dr. Adam Best van TU Delft geeft tekst en uitleg.

Gerecyclede composieten krijgen een Green Label

Er is veel vraag naar een recyclingsmethode voor gebruikte composiet materialen. De Europese branchevereniging voor composiet materialen haakt daarop in door een systeem in het leven te roepen waarin Europese VVK-leveranciers een financiële bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een gestandaardiseerde verwerkingsroute. In ruil hiervoor mogen deze bedrijven het Green Label-merkteken op hun producten gebruiken.