Hugo_foto_aug2018.1.jpg
Column

Flippin’ burgers

In de docuserie ‘Robo Sapiens’ – verplicht kijken op Uitzending Gemist zou ik zeggen – gaat Jelle Brandt Corstius op zoek naar de ontwikkelingen rond robots en kunstmatige intelligentie. Daarin kwam terloops een robot voorbij die in een hamburgertent in San Francisco hamburgers staat te maken. In een moordend tempo: 400 stuks per uur, ofwel 6,67 verse (!) burgers per minuut, zonder pauze en van een constante kwaliteit. Ga er maar aan staan als starter op de arbeidsmarkt. Het hoeft geen betoog dat dit soort machines zich in grote belangstelling van de hamburgergiganten kunnen verheugen en de komende jaren de vaak jeugdige werknemers de keuken uit jagen.

 

Ik moest even denken aan een ander soort startersbanen die gaan verdwijnen: de caissière in de supermarkt. Door automatische scankassa’s te plaatsen, maar ook door de klant zelf te laten scannen, wordt ook deze belangrijke startersbaan verdrongen. 

Is dat erg? Best wel. Want er zijn al niet zo heel veel banen waarin jonge mensen hun eerste werkervaring op kunnen doen, terwijl werkgevers toch graag een stukje werkervaring in een cv zien opduiken, zelfs al is dat niet erg relevante werkervaring voor de eerste echte baan waar ze uiteindelijk op solliciteren. Een hoewel ik als consument niet kan bedenken waarom ik zelf mijn boodschappen zou scannen (ik krijg er geen korting voor terug, kan wel sneller door de kassa, maar heb die tijd al verloren met scannen bij het schap) zie ik ook wel dat dit een weer niet te stoppen ontwikkeling is. Ik ben overigens niet tegen automatisering: integendeel. Maar het moet wel ergens op slaan.

Terug naar de jeugdeling (nieuw woord) die nog steeds werkervaring op moet doen. De leerling/student die we zo graag in de techniek aan de slag zouden zien gaan. Die niet voor een algemene richting als mavo/havo zou moeten kiezen, want dan kom je op kantoor te werken, terwijl kantoorbanen al helemaal in sneltreinvaart uitsterven.

Wat als we er als productiebedrijven beter in zouden slagen starterbaantjes te creëren, zodat ze op die manier met de mooie wereld van techniek kennis kunnen maken? Zouden we daar niet met z’n allen veel mee opschieten?

 

Door Hugo van der Horst,
Hoofdredacteur Kunststof Magazine