Prototyping_xpo.png
Agenda

Vierde editie van PROTOTYPING op 7 en 8 november in Kortrijk Xpo

Dé ‘Sharing Community’ voor al je vragen rond industriële productontwikkeling

 

Voor wie actief is in de wereld van de industriële productontwikkeling en wil weten hoe er van een idee naar productieklaar design gegaan wordt, is PROTOTYPING een must. PROTOTYPING, op 7 en 8 november in Kortrijk Xpo, besteedt aandacht aan de diverse technologieën, materialen, software, tools en technieken voor het materialiseren van je ideeën of productconcepten. Van het idee tot en met de realisatie van een businessmodel en het produceren in kleine series of van een nulserie.

 

Beursaanbod

Tijdens Prototyping, georganiseerd door Kortrijk Xpo in samenwerking met Howest – Industrial Design Center, maak je kennis met exposanten die de focus leggen op het tastbaar maken van ideeën, nog voor de eigenlijke productiestart in grote series. Ze doen dit op een manier die niet louter op technologie is gericht. Op deze vakbeurs gaat het immers over het naar buiten brengen van een breed aanbod aan technologieën, materialen, tools en technieken op één en dezelfde plaats, waarbij het totale productontwikkelingsproces als leidraad dient.

 

Op de beursvloer maken zowel professionele creatievelingen als vertegenwoordigers uit de maakindustrie kennis met wat er voorhanden is op het vlak van slimme oplossingen voor de realisatie van een productidee tot aan de productie in kleine volumes en de marktintroductie. Dit zijn onder meer additive manufacturing, CNC-bewerking, virtuele technologie, engineering, visualisatie, low volume manufacturing, (nieuwe) materialen, elektronica, ontwerpmethodologieën, trendwatching, creativity tools, patenten, enzovoort.

 

Omkaderend programma

De exposanten vormen het kloppend hart van een beurs, maar dezer dagen moet je als organisatie heel wat meer aanbieden dan dat. Daarom is er voor deze vierde editie zo mogelijk nog méér ingezet op extra initiatieven die er voor zorgen dat je het maximale haalt uit je beursbezoek.

 

- SEMINARS & REAL-LIFE CASE STUDIES

Centraal in het randprogramma vind je naar goede gewoonte diverse seminars en flink wat real life case-studies. Deze seminars en studies bieden voor elk wat wils, met een nadruk op inspirerende verhalen rond het ontwerpproces van ‘echte’ cases, afgewisseld met korte sales pitches. De mix in dit aanbod, waarbij de onderwerpen zoveel mogelijk per thema onderverdeeld werden, is bijzonder veelzijdig: product design, additive manufacturing, circular economy, electronics, additive manufacturing, innovation en IP, VR/AR. Hierbij wordt het woord gegeven aan zowel exposanten, gastsprekers als kennisinstellingen, en dit zowel in het Nederlands en/of het Engels.

 

Een aantal voorbeelden illustreren waarover het gaat. Wat dacht je, bijvoorbeeld, van het seminar ‘Jouw ideeën zijn geld waard’ (BOIP) of van een lezing die je een ‘Virtual Reality-check’ biedt (DAE)? Of ‘Kan je innovatie outsourcen?’ (Agoria) en verder ‘Boost je business door innovatie’ (iDNA). Daarnaast zien we hoe jeansbroeken een tweede leven krijgen als handdoeken (Clarysse) en maak je kennis met het redesign van de achtervleugel van een Bugatti Chiron, als voorbeeld van hydrid additive manufacturing (Siemens). Wat zijn de trends, uitdagingen en kansen rond productontwikkeling 4.0 (Fabrieken voor de Toekomst)? Er worden soms zelfs – letterlijk – paden ingeslagen die je niet verwacht: zo is er zelfs een

uiteenzetting van het enige Belgische en ’s werelds langst bestaande motorfietsmerk Saroléa: van elektrische superbike tot straatmotorfiets.

 

- INTERACTIEVE WORKSHOPS

Op beide dagen vindt er een (gratis) workshop (13.30u-16.30u) ‘Introduction to Rhino 6 & Grasshopper by McNeel Europe’ plaats waar je kan aansluiten met je laptop en actief kan deelnemen. Uitzonderlijk, want McNeel’s Rhino laat zich nooit zien op commerciële beurzen. Verder is er enkel op 7 november (14u-16u) de ‘cEDM workshop by Imec – Smart New Product Introduction by Imec’ (betalend, zie website voor meer details). Bij die laatste wordt aan de hand van casestudies door Barco, Eurocircuits en Allóra Factory duidelijk gemaakt waar je het beste rekening mee houdt tijdens het ontwerptraject en merk je hoe je dit organiseert tot een maakbaar en betrouwbaar product.

 

Bij de Prototyping Studios toont Howest Industrial Design Center hoe het investeert in een bibliotheek voor materialen en oplossingen. Het gaat om fysieke stalen van gewone en buitengewone materialen, productietechnieken, verbindingen, enzovoort. Het doel hiervan is monsters van standaard afmetingen te maken, waarmee de materialenbibliotheek gestoffeerd wordt en waardoor designers worden geïnspireerd. Je ziet er studenten Industrieel ProductOntwerpen aan het werk als echte Prototyping Addicts.

 

- VR & AR IN PRODUCT DESIGN

Hierbij is een specifieke VR/AR demozone opgesteld, waarbij de focus ligt op het testgebruik van producten en ‘user experience’ in de ontwerpfase van een product. Hier ontdek en ervaar je hoe immersieve technologieën het ontwerp van nieuwe producten sterk zullen beïnvloeden in de toekomst. Dit thema sluit nauw aan bij het seminar-programma.

 

- INSPIRERENDE TENTOONSTELLINGEN

Ook aan de rest van het randprogramma is flink wat aandacht besteed. Hier gaat het om inspirerende tentoonstellingen. In het oog springen ‘MyMachine – small dreams, big ideas!’ en ‘Diversity in Design by Howest Industrial Design Center’.

 

Bij de eerste ontdek je het internationaal befaamde concept ‘MyMachine’, waarbij door kinderen bedachte droommachines samen met leerlingen uit het middelbaar en oudere studenten getekend en ontworpen worden, en dit onder begeleiding van studenten Industrieel productontwerpen. MyMachine zet hiermee grote bedrijven en R&D afdelingen aan tot nadenken over producten en creativiteit. Het loopt al in 9 landen op 3 continenten en krijgt steun van de Verenigde Naties, Sir Ken Robinson, Harvard University, The New York Academy of Sciences, Sir Richard Branson, Tom Vander Ark (Bill & Melinda Gates Foundation), Getting Smart, Designmanagement Europe, Reimagine Education en Agoria.

 

Bij de tweede presenteert Howest Industrial Design Center (IDC) Kortrijk diversiteit in het designlandschap. Industrieel productontwerpers uit verschillende sectoren – van de maakindustrie tot het abstract design – stellen zich voor. Samen tasten ze de bandbreedte van Design af. Howest IDC al 20 jaar op innovatie en het opleiden van professionele designers. Op ‘Diversity in Design’ exposeren zowel startende designers als in-house designers uit de grootste ontwerpbureaus van België, wat zorgt voor grote diversiteit.

 

- MATCHMAKING APP HELPT JE JUISTE MENSTEN TE ONTMOETEN

Uiteraard is een beurs ook dé plaats bij uitstek waar mensen elkaar ontmoeten en waar er genetwerkt wordt. Via een handige matchmaking app wil PROTOTYPING je helpen de juiste mensen te ontmoeten om innovatieve samenwerking rond ‘productontwikkeling 4.0’ te stimuleren. Op initiatief van Fabrieken van de Toekomst en Tua West kan je via een matchmaking app (gerealiseerd met de financiële steun van ISE (Innovation Sector Exchange Project)) afspraken boeken met experts op het gebied van Machinebouw & Mechatronica, nieuwe Materialen en 3D-printing. De app laat je ook toe om efficiënt te netwerken met exposanten en andere beursbezoekers.

 

Voor deze handige app moet je jezelf op voorhand registreren. Wil je een ‘prototyping’-netwerk uitbouwen, dan is dit de methode bij uitstek om te weten te komen wie je moét ontmoeten, en uit te vissen met wie je matcht. Uiteraard vormt dit een mooie aanvulling op de vele fysieke ontmoetingen die op de beursvloer zelf ontstaan en helpt het je beschikbare tijd te maximaliseren.

De matchmaking valt uiteen in twee onderdelen: ‘Meet the experts’ en ‘Speed Dating Cafés’:

o Meet the Experts: tijdens de eerste beursdag (16u tot 17.30u) is het ‘meet the expert’ tijdslot gericht op ondernemers uit de maakindustrie, die vragen kunnen stellen op het vlak van (nieuwe) materialen, de optimalisatie van een productieproces, het inzetten van 3D-printers in het eigen bedrijf, enzovoort. Een team van experts beantwoordt alle vragen en geeft nuttig advies tijdens 15 minuten durende een-op-een-gesprekken. De experts komen van KULeuven, Ugent, Howest, Vives, Centexbel, Sirris, Flanders Make, Flam3D en Accelerate³.

o Speed Dating Cafés: de organisatie stelt hiervoor een specifieke ruimte beschikbaar tijdens bepaalde tijdsloten (7 november: 19:30u – 20.30u en 8 november: 14u-15u). Hier ontmoeten mensen die elkaar ‘matchten’ elkaar ook fysiek tijdens de beurs. Wat niet wegneemt dat mensen die ‘gematcht’ zijn er ook voor kunnen kiezen om standhouders of andere beursbezoekers te ontmoeten buiten deze Speed Dating Cafés.

 

Wil je jezelf registreren voor deze matchmaking app, surf dan naar www.prototypingxpo.com/nl/matchmaking en registreer jezelf via je LinkedIn-profiel in slechts één klik of via je e-mailadres. Neem heel even de tijd om je profiel zo volledig mogelijk aan te maken, zodat je het maximale resultaat haalt uit je matchmaking ontmoetingen.

 

Gratis online registratie voor de beurs

Dé belangrijkste vraag van allemaal is natuurlijk: wat kost een bezoek aan deze beurs? Het antwoord hierop is simpel: niets. Voor je naar de beurs trekt, registreer je gratis online via www.prototypingxpo.com. Vervolgens ontvang je een bezoekersbadge die toegang geeft tot alle onderdelen van het event. En mooi meegenomen: bezoekers genieten uiteraard van een gratis natje en droogje via de gekende gratis catering.

 

PRAKTISCHE INFO

PROTOTYPING vindt plaats op 7 en 8 november 2018 in hal 6 van Kortrijk Xpo.

Openingsuren:

Woensdag 7 november:13u-20u Donderdag 8 november: 10u-18u

Toegang:

Gratis voor professionals, mits online voorregistratie op www.prototypingxpo.com.