Nieuws

BTP overgenomen door Ascend

Ascend Performance Materials, wereldspeler op gebied van hoogwaardige nylon productie, heeft het Tilburgse kunststofbedrijf Britannia Techno Polymer B.V. (BTP) overgenomen. Met deze strategische overname beschikt het Amerikaanse miljardenbedrijf nu over haar eerste eigen productiefaciliteit buiten de Verenigde Staten. De strategische overname werd begeleid door Marktlink Fusies & Overnames.

Ascend is wereldspeler op het gebied van hoogwaardige nylon productie. De multinational is met een geschatte omzet van circa $ 2,5 miljard één van de grootste producenten van kunststoffen, vezels en chemicaliën en de grootste producent van kunsthars PA66 wereldwijd. Naast het Amerikaanse hoofdkantoor opereert het bedrijf vanuit zeven andere vestigingen, met vijf productielocaties in de Verenigde Staten en twee saleskantoren in respectievelijk België en China. Met de overname van BTP uit Tilburg wordt een negende locatie toegevoegd, dat tevens geldt als de eerste productielocatie buiten de Verenigde Staten. Er zijn geen financiële details vrijgegeven inzake de transactie.

BTP produceert high-end thermoplastische compounds (halffabricaten) die in legio eindmarkten worden toegepast, waaronder de automotive en meubelindustrie. Voorbeelden zijn dashboards en frames van kinderwagens Met circa 70 medewerkers bedient het Brabantse bedrijf een uitgebreid internationaal klantenportfolio. Ascend is al jaren één van de grootste klanten van de snelgroeiende onderneming.

Omdat Ascend veel levert aan de Europese automotive markt was de overname van BTP een logische stap. Phil McDivitt, president en CEO van de Amerikaanse multinational: ‘De overname van BTP biedt ons de mogelijkheid om onze klanten in Europa nog beter van dienst te kunnen zijn met een stevigere footprint, waarbij we aanvullend onze expertise kunnen verruimen met de uitgebreide knowhow van BTP. Wat echter van groter belang is, is het feit dat BTP onze toewijding deelt aan kwaliteit, veiligheid, innovatie en service.’

Andrew Leigh, de oud-aandeelhouder van BTP die het bedrijf in 2006 oprichtte, treedt toe tot het global management team van Ascend. Leigh vervult daarin de functie van directeur compoundtechnologieën.