Nieuws

Innofest test recyclebare tent

Innofest test recyclebare tent

Innofest laat tien projecten hun innovatie verbeteren voorafgaand en tijdens het festival. Zo beloont de ECO coin mensen die bijdragen aan een duurzamere wereld, test ‘Step on the Grass’ matten van vezelhennep om festivalterreinen te beschermen en hackt DD Cordials postmix machines om vervuilend vervoer van frisdrank overbodig te maken. Innofest ziet festivals als een tijdelijke mini-maatschappij waar start-ups, bedrijven en studenten oplossingen bedenken voor uitdagingen waar festivals en ondernemers mee te maken hebben. De opgehaalde resultaten worden gebruikt om het product verder te ontwikkelen. Welcome to The Village in Leeuwarden vindt plaats van 21 t/m 23 juli. Vanaf 14 juli zijn ondernemers al op DORP, de innovatieve speeltuin van het festival, bezig hun innovatie verder te ontwikkelen.
 
De recyclebare tent Comp-a-tent is een volledig composteerbare tent. Eén op de vijf tenten blijft namelijk achter na een festival en dat is een hoop plastic en nylon vervuiling. De Comp-a-tent is gemaakt van vergelijkbaar materiaal als boterhamzakjes en wordt in 120 dagen gecomposteerd. Samen met studenten van de Noordelijke kennisinstellingen wordt het materiaal verbeterd en testen ze of mensen bereid zijn te betalen voor zo’n tent. Met de digitale en duurzame munt ECO coin worden positieve bijdragen aan het ecosysteem beloond. Tijdens een pilot op Welcome to The Village kunnen ECO coins verdiend worden door duurzame acties. De verdiende ECO coins kunnen uitgegeven worden aan lokaal geproduceerde drankjes of een eco-friendly wasbeurt voor je haar.
 
Nooit meer kapot gras na een festival
Kale weilanden is een bekend probleem na een meerdaags festival. ‘Step on the Grass’ lost enerzijds het probleem op dat een festivalgebied opnieuw ingezaaid moet worden en anderzijds verkleint het de ecologische footprint. Uit nevenstromen van de hennepvezel ontwikkelen de Hanzehogeschool en Hempflax viltmatten. Deze beschermen de ondergrond tijdens het festival en kunnen later als substraatmat worden ingezet om het gras te laten herstellen. De mat is 100% afbreekbaar en lost dus vanzelf op.
 
Festivals als levend laboratorium voor innovatie
Innofest is een consortium van acht festivals uit Noord-Nederland. De deelnemende festivals stellen hun festivalterrein open als een levend laboratorium. Start-ups, bedrijven, ondernemers en studenten testen op de festivals hun maatschappelijk verantwoorde prototypes en bedenken oplossingen voor de uitdagingen waar festivals en ondernemers uit de regio zelf mee te maken hebben. Innofest beschouwt festivals als controleerbare minimaatschappij, waarin uitdagingen om te verduurzamen op het gebied van bijvoorbeeld afval, water, elektriciteit en voedsel vergelijkbaar zijn met die in de echte maatschappij.