Nieuws

Europa recyclet bijna 600.000 ton PVC

Europa recyclet bijna 600.000 ton PVC

VinylPlus, het programma voor duurzame ontwikkeling van de Europese PVC-industrie, heeft opnieuw een record behaald met het recyclen van 568.696 ton PVC in 2016. Daarmee komt het streefgetal van 800.000 ton per jaar in 2020 weer een stap dichterbij.

Het tienjarige VinylPlus programma, waarbij de Europese PVC-Industrie vrijwillige verbintenissen aangaat inzake duurzame ontwikkeling, is tot stand gekomen via een open dialoog met alle stakeholders, waaronder de industrie, NGO's, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en PVC-gebruikers. Het verslag van dit programma in 2016 is gepresenteerd door VinylPlus-directeur Brigitte Dero tijdens het driejaarlijkse Vinyl Sustainability Forum 2017 in Brighton (VK). Zij merkte op dat met het succes van het VinylPlus programma PVC veranderd was van het ‘zwarte schaap’ van de kunststof familie in een ‘pionier’ en een ‘voorkeursmateriaal’.

‘VinylPlus wordt nu door externe stakeholders erkend en door velen gezien als een koploper voor de circulaire economie. Dit hebben wij weten te bereiken door aanzienlijke, concrete resultaten te behalen en door steevast onze inzet met daden te bekrachtigen,’ aldus Brigitte Dero.
Sinds het jaar 2000 is dankzij het programma in totaal meer dan 3,5 miljoen ton PVC gerecycled. Raamprofielen vormen het grootste aandeel binnen het gerecycleerde PVC, gevolgd door kabels en flexibele toepassingen, pijpleidingen en fittingen.
De veiligheid en kwaliteit van het PVC recyclaat zijn van het hoogste belang voor VinylPlus; iets dat door traceerbaarheid en certificatie-programma’s ondersteunt wordt. Nu dat het volume recyclaat steeds meer toeneemt is het streven om programma’s als EuCertPlast op te nemen als standaard criteria voor secundaire grondstoffen.
Verder benadrukte Dero dat VinylPlus oplossingen bood voor ‘een aantal issues’ die spelen met betrekking tot de EU-strategie voor kunststoffen en de visie dat alle kunststoffen ‘ontworpen, geproduceerd en gebruikt moeten worden op duurzame wijze, en tegelijk langer meegaan’.
VinylPlus zal hieraan blijven werken en streeft ernaar ‘de PVC-industrie als geheel te betrekken in het streven naar duurzaamheid, door dialoog en praktische samenwerkingsverbanden. De verenigde PVC-industrie wijst de weg!’ sloot Dero af.